Woning Dorp

Verbouwing Dorp

MeerbeekMiddenin het dorpscentrum van Meerbeek verzorgt KALK deze energetische verbouwing.


De gefragmenteerde woning telde drie traveeën: de originele 19de eeuwse stal, de herbestemming tot woonhuis en de recentste uitbreiding onder plat dak van midden 20ste eeuw.


Wegens de kleine omvang van het perceel wordt de vroegere schuur omgevormd tot ommuurde binnentuin. Op het platte dak wordt een serre geplaatst, om te kunnen genieten van de avondzon in de hoogte.


Desondanks de centrale ligging in de bebouwde dorpskern, worden de zichten vanuit de woning naar de omgeving, dankzij de binnentuin en de serre, toch gefilterd door het aangeplante groen.


De materialiteit van de buitengevels volgt een zekere “boerenlogica”. De keuze valt steeds op degelijke materialen, die hun pluimen reeds hebben verdiend: een gerecupereerde gevelsteen, hergebruik van de bestaande rode dakpannen, prefab betonnen lateien en dorpels, en een hoge gecementeerde plint, die terugkomt in de dagkanten van de ramen.


Ook binnenin staat recuperatie centraal: de bakstenen troggewelven van de stal sieren nu de keuken, de binnendeuren worden behouden en de terrazzotegels worden gereinigd en herplaatst in de serre.


De kers op de taart: de hooizolder boven de voormalige stal, initieel enkel bereikbaar via een klein raam met de ladder, wordt binnenkort het bureau van KALK architecten zelf.

Type project: totaalrenovatie eengezinswoning


Fase: werf


Opdrachtgever: privé


Ingenieur stabiliteit: TANDEM ingenieurs